Manuele therapie

 

Wat is manuele therapie?

Een manueeltherapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding fysiotherapie een opleiding manuele therapie heeft gevolgd met een duur van gemiddeld vier jaar. Door zijn gespecialiseerde opleiding is de manueel therapeut uitstekend in staat om de oorzaak van uw klachten te beoordelen. Zo kan hij voor elk lichaam een oplossing op maat voorstellen.


Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds de houding en bewegingen te verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast. Door de lichaams-delen rond het gewricht op een bepaalde manier te bewegen kan de beweeglijkheid van de gewrichten snel worden vergroot. De pijn neemt dan af en de beweging van de gewrichten kan verbeteren.De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: je voelt een verbetering van de bewegings-vrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

 

 

Wanneer naar een manueel therapeut?

In het algemeen is manuele therapie geschikt voor klachten die, behalve met pijn, gepaard gaan met het slechter kunnen bewegen van een gewricht of gewrichten. Als je een gewricht slecht kunt bewegen, of daar pijn bij hebt, kan manuele therapie uitkomst bieden. Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:

 

  • hoofd en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
  • nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen
  • lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen
  • hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn
  • duizeligheid bij het bewegen van de nek
  • kaakklachten al dan niet in combinatie met nekklachten
  • heupklachten

Verwijzing en vergoeding

U kunt overleggen met uw huisarts of specialist of manuele therapie in uw geval gewenst is. U kunt bij de manueel therapeut terecht met een gerichte verwijzing manuele therapie, maar u kunt zich ook zonder verwijzing (DTF) aanmelden. De tarieven zijn wettelijk geregeld. Bij de meeste ziektenkostenverzekeraars zal een vergoeding van de kosten voor het bezoek aan een geregistreerde manueeltherapeut, geheel of gedeeltelijk, in het verzekeringspakket zijn opgenomen.


Beroepsorganisatie en kwaliteitsbewaking

Robert Sepers is als erkende manueeltherapeut geregistreerd in het kwaliteitsregister van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF). Voor meer infomatie zie ook de website van de NVMT (Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie). Klik voor meer informatie op het logo van het NVMT.