Fysiotherapie bij longaandoeningen

 

De meest voorkomende longaandoeningen zijn astma en COPD. Met COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease), oftewel chronisch obstructieve longziekten, worden chronische bronchitis en emfyseem bedoeld. Bij deze aandoening zijn de longen beschadigd waardoor ze niet meer optimaal kunnen functioneren. Het ademen gaat dan moeilijker waardoor men vaak minder energie heeft, kortademig is en steeds meer beperkingen ondervindt in het dagelijkse leven.

Voor de klachten t.g.v. longaandoeningen kunt u op verwijzing van uw huisarts of longarts, terecht bij de fysiotherapeut.

 

Behandeling

De behandeling is erop gericht om:

  • symptomen als conditievermindering, krachtsverlies en kortademigheid te verminderen
  • de frequentie en ernst van longaanvallen te verminderen
  • complicaties te voorkomen
  • verdere afname van longfunctie af te remmen
  • de kwaliteit van leven te verbeteren

De behandeling/training vindt plaats in onze oefenzaal en is gericht op het verbeteren en/of op peil houden van conditie en kracht. Dit gebeurt meestal 2x per week gedurende 45-60 minuten. Indien nodig leert u ook ontspanningsoefeningen en/of ademhalingstechnieken om effectief slijm op te hoesten.

Om voor elke patiënt een programma op maat te kunnen maken, wordt er een uitgebreide intake gedaan. Daarbij worden conditie en kracht bepaald d.m.v. testen. Deze worden in een later stadium herhaald ter evaluatie van de therapie.

U wordt tijdens de training begeleid door een speciaal daarvoor opgeleide fysiotherapeut en de belasting wordt zodanig opgebouwd dat het voor u haalbaar en veilig is. Hiervoor wordt tijdens de training middels een saturatiemeter de hartslagfrequentie en de zuurstofverzadiging in het bloed gemeten.

 

 

Longnetwerk

Fysio-Vitaal is aangesloten bij het longnetwerk Emmen en Omstreken.

Longnetwerk Emmen en Omstreken is opgezet om goede en kwalitatief verantwoorde fysiotherapeutische zorg te bieden aan mensen met longklachten. Het netwerk van fysiotherapeuten is een samenwerking tussen fysiotherapeuten van Treant Zorggroep, ziekenhuislocatie Scheper en fysiotherapeuten in de regio. De fysiotherapeuten die het netwerk vertegenwoordigen zijn afkomstig uit Zuidoost Drenthe en Zuidoost Groningen.
De aangesloten fysiotherapiepraktijken werken volgens dezelfde richtlijnen en er zijn afspraken gemaakt met onder andere de longartsen in het Scheper Ziekenhuis. De deelnemende fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in het behandelen van mensen met longklachten, zoals astma en/of COPD. Hierdoor kunnen zij u optimaal begeleiden.

In onze praktijk is Jacqueline Schuldink gespecialiseerd in het begeleiden en trainen van patiënten met longaandoeningen.