Claudicatio intermittens

Claudicatio intermittens / Etalagebenen / Perifeer Arterieel Vaatlijden


Wat is claudicatio intermittens?
Claudicatio intermittens is een vaatziekte waarbij de slagaders in de benen vernauwd zijn. Bij claudicatio intermittens krijgt de patiënt tijdens het lopen pijn, kramp, een doof of moe gevoel in het been/de benen. Tijdens het lopen hebben de beenspieren extra zuurstof nodig. De klachten ontstaan, omdat de spieren t.g.v.  de vernauwde slagaders te weinig zuurstof krijgen. Door even stil te staan verdwijnt de pijn, omdat spieren in rust minder zuurstof nodig hebben.  Deze aandoening wordt ook wel ‘etalagebenen’ genoemd, omdat mensen vanwege de pijn regelmatig moeten stoppen met lopen en dan zogenaamd etalages gaan  bekijken.


Risicofactoren:
U loopt de grootste kans op etalagebenen wanneer u een roker bent. Naast roken kunnen ook de volgende factoren zorgen voor een vergroot risico op etalagebenen:

 

  • Een hoge bloeddruk
  • Een te hoog cholesterolgehalte
  • Suikerziekte
  • Overgewicht
  • Te weinig beweging
  • Erfelijkheid

 

Wat kunt u verwachten bij de fysiotherapeut?
Allereerst vind er een intake plaats waarbij uw klachten en leefstijl worden besproken en vragenlijsten worden ingevuld. U krijgt informatie over de aandoening en over het trainingsprogramma en er wordt een loopbandtest gedaan. O.b.v. de testuitslag en de overige gegevens wordt een trainingsprogramma opgesteld.

Looptraining
Uit onderzoek is gebleken dat de maximale loopafstand door middel van gesuperviseerde looptraining onder begeleiding van een gekwalificeerde fysiotherapeut met 50-200% kan toe nemen. De looptraining zorgt ervoor dat de bloedstroom door de kleinere vaten toeneemt. Geleidelijk ontstaan er ‘sluiproutes’ die het bloed om de vernauwde vaten heen leiden. Op deze manier worden uw benen weer beter van bloed voorzien. De spieren krijgen meer zuurstof en u heeft minder gauw klachten.
Vaatspecialisten kiezen steeds vaker voor een verwijzing naar gesuperviseerde looptraining, voordat zij een vaatchirurgische ingreep doen.

Verzekering
Vanaf 1 januari 2017 worden maximaal 37 behandelingen gesuperviseerde looptraining, bij een gespecialiseerde Chronisch Zorgnet fysiotherapeut , vergoed uit de basisverzekering.
U heeft hiervoor een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist.

Chronisch Zorgnet 
Chronisch Zorgnet is een zorgnetwerk dat patiënten, fysiotherapeuten, huisartsen en vaatchirurgen met elkaar in contact brengt. Chronisch Zorgnet streeft naar transparante en hoogwaardige zorg voor alle patiënten met etalagebenen (Claudicatio intermittens), COPD, astma en hartaandoeningen in Nederland. 
Bij Fysio-Vitaal is Aniek Westerhof aangesloten bij Chronisch Zorgnet en derhalve gespecialiseerd in het begeleiden van patiënten met etalagebenen en COPD.