Onze nieuwsbrief


Nieuwsbrief maart 2019

 

 

In deze nieuwsbrief:

  • Fysiotherapie in de geriatrie
  • Feestdagen
  • Stuitpijn

 

Fysiotherapie in de geriatrie

Onze collega Aniek Westerhof is in september 2018 begonnen met de Master opleiding fysiotherapie in de geriatrie. De geriatrie fysiotherapeut richt zich met name op de kwetsbare ouderen en de biologische veranderingen die ontstaan t.g.v. het ouder worden. U kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld verminderde beweeglijkheid en evenwicht.
Factoren als spierzwakte, kwetsbaarheid, osteoporose, dementie en valproblematiek zijn belangrijk bij het behandelen van ouderen.
De geriatrie fysiotherapeut richt zich daarbij niet op één enkele aandoening, maar kijkt naar het totaal plaatje, waarbij de functionele gezondheid van de patiënt centraal staat. Hierbij vormen de hulpvraag en de wensen van die patiënt het uitgangspunt van de behandeling.

Op onze website en facebookpagina zal de komende tijd aandacht worden besteed aan deze verschillende geriatrische aspecten en wat de fysiotherapeut hierin kan betekenen.

 

Stuitpijn (coccygodynie)

Vaak staat hierbij het stuitbeentje (os coccygis) scheef ten opzichte van het heiligbeen. Dit kan pijnklachten geven in de stuit, in de rug of in de lies, maar geeft soms ook de specifieke zadelpijn of anuskramp. Patiënten  kunnen vaak niet lang staan of zitten, of hebben juist pijn bij het gáán staan of gáán zitten. Daarnaast kunnen er problemen voorkomen met plassen, ontlasten en gemeenschap.
Meestal ontstaat de stuitpijn na een val op je billen ( bijv. op het ijs of van de glijbaan) of na een bevalling. De pijn kan soms jaren later pas ontstaan. Maar het komt ook voor zonder dat er een letsel in de voorgeschiedenis is. Stuitpijn komt veel voor en mensen hebben soms al heel lang klachten.
Terwijl de patiënt zit, kan door een milde, kortdurende  uitwendige beweging, uitgevoerd door  de bekkenfysiotherapeut,  de stand van het stuitbeentje weer gecorrigeerd worden. Deze mobilisatie is nagenoeg niet pijnlijk of belastend voor de patiënt en wordt vaak gecombineerd met triggerpointbehandeling. Triggerpoints zijn specifieke punten in spieren, die vaak ook erg pijnlijk zijn. De triggerpoints worden behandeld met drukpuntmassage of met dry needling.

 

 

Feestdagen

  • tweede paasdag (22 april) is de praktijk gesloten
  • hemelvaartsdag (30 mei) is de praktijk gesloten 
  • 31 mei is de praktijk gesloten
  • tweede pinksterdag ( 10 juni) is de praktijk gesloten